Doğal Çim Saha Bakımı Nasıl Yapılır?

Doğal Çim Saha Bakımı Nasıl Yapılır?

Doğal çim saha bakımı nizami futbol sahalarında en önemli konudur. Profesyonel futbol müsabakalarının yapıldığı çim zeminlerin belirli standartları olmalıdır. Periyodik bakımları da buna göre yapılmalıdır.


 doğal çim futbol sahası bakımı

Aşağıdaki listemizde “doğal çim bakımı nasıl yapılır” konusuna dair önerilerimiz bulabilirsiniz. Doğal çim saha yapımı için sayfamızı inceleyeblirsiniz.

Doğal Çim Futbol Sahası Periyodik Bakımı

  1. Çim Biçme: Doğal çim boyu ortalama 2,5cm veya 3cm kadar olmalıdır. Bu yükseklik toğun sıçrama ve yuvarlanma faaliyetlerini engellemez ve bozmaz. Ayrıca futbolculara da mani olmaz. Bu nedenlerde çim yüksekliği futbolda en önemli faktörlerden birisidir. Bunu sağlamak için keskin bıçaklı iyi bir otomatik çim biçme makinesi ile yapılmalıdır. Bu makineler “çim biçme traktörü” veya “silindir bıçaklı çim biçme makinesi” olabilir.

  2. Kök Havalandırma: Verti-Drain olarak da bilinen kök havalandırma zamanla sıkışan zeminin çim köklerini havasız bırakmaması için gerekli bir işlemdir. Yoğun futbol oynatılması, yağmur yağışı ve silindirleme gibi olumsuz koşullardan dolayı doğal çim zeminin tutunduğu 10cm’lik toprak kısmı havasızlıktan etkilenmeye başlar. Kök havalandırma için özel bir makine gereklidir. Makinede bulunan tine isimli bıçaklar yüzeyden 10cm kadar toprağa girerek havalandırma sağlar. Yılda 2 defa verti-drain işlemi yapmak kafidir. İşlemin akabinde kumlama, gübreleme ve tohumlama yapılması çimin büyümesini ve gücünü arttırır.

  3. Yüzey Havalandırma: Çim yüzeyi havalandırma işlemi “verti-cut” olarak da bilinir. Verti-cut makinesi özel çim lastikleri olan 100-130cm genişliğinde ve çim artığı deposu olan özel bir havalandırma makinesidir. Çim biçme işleminden sonra yüzeyde kalan ölü tabakayı toplar.

  4. Kumlama: Top Dressing olarak da bilinen kumlama işlemi çim traktörüne eklenen özel kumlama makinesi ile yapılır. Kumlama makinesi genişliği 1,5m’dir. Kum zemine homojen şekilde yayılmalıdır. Havalandırma, ara ekim ve verticut gibi zemin deformasyonu yaratabilecek işlemlerden sonra kumlama yapılır. İşlemde kullanılacak kum 0-2mm çapında ve kil içermeyen özelliklerde olmalıdır.

  5. Çim İlaçlama İşlemi: Çim traktörüne bağlanan özel ilaçlama makinesi ile yapılır. 3 kollu ve sıvı deposu bulunan bir aparattır. Çim besleme ürünleri toz veya sıvı olarak doğru bir şekilde ve oranda karıştırıldıktan sonra pülverizatör yardımıyla futbol sahası zeminine uygulanmalıdır.

  6. Futbol Sahası Çimi Gübreleme: İşlem gübre serpme makinesi ile yapılmaktadır. Zemin ıslak iken yapılması önerilmez. Yavaş eriyen çim gübresi senede üç defa uygulanır. Ayrıca her ay düzenli olarak NPK (Azot-Fosfor-Potasyum) kompoze gübre çimlerin ihtiyacı kadar uygulanmalıdır. Ayrıca gerektiğinde düzenleyiciler ve hormonlar da uygulanır. Sabah veya akşam saatlerinde yapılır.

  7. Ara Ekim: Çimlerde ara ekim “verti-seed” olarak da bilinir. Sahada önceden kullanılan tohum karışımı kullanılmalıdır. Eylül ve Mart aylarında yapılır. Maçlardan sonra lokal tohumlama da önerilir. Tohum ekiminden sonra silindirleme yapılır.

  8. Silindirleme: Çok ıslak ya da çok kuru zeminlerde yapılmaz. Tohumlama ve ara ekim gibi işlemlerden sonra 250kg’lık hafif silindirleme yapılmalıdır. Maç öncesi ve maç sonraları da yapılmalıdır.